Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand met verdieping op rechthoekige plattegrond in Culemborg

Woonhuis

Binnenpoort 6
4101CH Culemborg
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1600


Beschrijving van Pand met verdieping op rechthoekige plattegrond

Pand met verdieping uit omstreeks 1600 op rechthoekige plattegrond. Zadeldak, dat aan de voor- en achterzijde wordt afgesloten door trapgevels, terwijl zich boven de vrijliggende zuidgevel eveneens een trapgevel bevindt. Tegen de zuid-westhoek van het pand, dat in 1959 gerestaureerd werd, een bakstenen pijler, in natuursteen gebosseerd en afgedekt met een hoofdgestel, overblijfsel van de v.m. voorpoort van de Lanxmeerpoort. Hiernaast een cilindervormige, uitgekraagd bakstenen traptorentje, eveneens van de voorpoort afkomstig. De drie trapgevels van het pand vertonen het Zuidhollandse type met waterlijsten, ontlastingsbogen met metselwerkmozaiek en sierankers. De voor- en zijtopgevel doorregen met natuurstenen banden. Onder de benedenste waterlijst van de voorgevel een getande puibalk. De onderpui is gereconstrueerd in vormen omstreeks 1800 bij de restauratie. Tegen de zijgevel een uitgekraagde erker op korbelen (XVIII) en een zestal peilstenen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11532
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pand met verdieping op rechthoekige plattegrond in Culemborg

Lanxmeerpoort (Binnenpoort)

Binnenpoort 1
Culemborg
14e eeuwse, bakstenen poorttoren met als enige versiering een uitkraging op drie bogen aan de zuidzijde. verhoogd in 1557 met een geleding i..

Tussen nr 2 en de Binnenpoort pand met verdieping en zadeldak

Binnenpoort 2
Culemborg
Tussen nr 2 en de Binnenpoort een in oorsprong laat-middeleeuws pand met verdieping en zadeldak. Rechts een overkraging. Inrijdeuren in oud ..

Huis met verdieping en hoog zadeldak met links topgevel op gerende plattegrond

Binnenpoort 2
Culemborg
Laat-middeleeuws huis met verdieping en hoog zadeldak met links topgevel op gerende plattegrond. In de gepleisterde voorgevel en in de topge..

Pand op de hoek van de binnenpoort

Everwijnstraat 27
Culemborg
Laat-middeleeuws pand op de hoek van de Binnenpoort. De gepleisterde voorgevel heeft een deur met omlijsting in sobere 18e eeuwse vormen. Ve..

Hoekpand met verdieping en zadeldak, evenwijdig aan de Markt. Gesausde gevels

Markt 52
Culemborg
Hoekpand met verdieping en zadeldak, evenwijdig aan de Markt. Gesausde gevels, mogelijk 17e eeuws.

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)