Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Evangelisch-Lutherse Kerk in Culemborg

Kerkelijk Gebouw

Achterstraat 2
4101BB Culemborg
Gelderland

Bouwjaar: 1839 (herbouwd)


Beschrijving van Evangelisch-Lutherse Kerk

Evangelische Lutherse Kerk. Op de hoek van de Goilberdingerstraat en Achterstraat gelegen, eenvoudige, bakstenen zaalkerk, herbouwd in 1839 ter plaatse van de in 1676 ten behoeve van de Lutherenen herbouwde kapel van het reeds in 1386 vermelde St.Pietersgasthuis. Het gebouw draagt een schilddak met aan de voorzijde een zeshoekig houten koepeltorentje, heeft spitsboogvensters en een ingang in eenvoudig Empire-omlijsting. Inwendig een spitsbogig houten tongewelf en een kansel met lezenaar en doophek uit omstreeks 1840. Links en rechts van de kansel herenbanken met panelen, die sculptuur uit 1676-'77 vertonen. Orgel met Hoofdwerk en Nevenwerk, in 1897 gemaakt door G. van Druten. Klokkenstoel met klok van G. Schimmel, 1686, diam. 48,8 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11525
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Evangelisch-Lutherse Kerk in Culemborg

Huis met verdieping, gepleisterde gevel en aan de zuidzijde een trapgevel

Achterstraat 6
Culemborg
Huis, van laat-middeleeuwse oorsprong, met verdieping, gepleisterde gevel en aan de zuidzijde een trapgevel. Deur met levensboom in het bove..

Pand van begane-grond met hoog zadeldak, dat links tegen een puntgevel aansluit

Goilberdingerstraat 3
Culemborg
Pand uit de 16e of 17e eeuw van begane-grond met hoog zadeldak, dat links tegen een puntgevel aansluit. Rechts een onderkelderde opkamer. De..

Gaaf bewaard herenhuis

Kattenstraat 20
Culemborg
Gaaf bewaard herenhuis, gedateerd 1856 onder zadeldak en met verdieping. De gepleisterde plint is versierd met gebombeerde velden. Eenvoudig..

Pand met begane-grond met hoog zadeldak, evenwijdig aan de straat tussen trapgevels, waarvan de linker verminkt

Goilberdingerstraat 6
Culemborg
Laat-middeleeuws pand met begane-grond met hoog zadeldak, evenwijdig aan de straat tussen trapgevels, waarvan de linker verminkt. Gepleister..

Pand met verdieping en zadeldak tussen puntgevels

Goilberdingerstraat 15
Culemborg
Pand met verdieping en zadeldak tussen puntgevels, 17e eeuw. Gepleisterde lijstgevel, waarin deurpilasters met verdiepte panelen en hoofdges..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)