Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel van Coevorden (onderkelderde gedeelte) in Coevorden

Kasteel Buitenplaats

Kasteel 27
7741GC Coevorden
Drenthe

Bouwjaar: 15e eeuw 1968-'72 (rest.) 1500 15e eeuw 1968-'72 (rest.)


Beschrijving van Kasteel van Coevorden (onderkelderde gedeelte)

Onderkelderd gedeelte van het 16e eeuwse kasteel, onmiddellijk aansluitend bij het gedeelte dat in gebruik is als Gemeentehuis. In de achtergevel langwerpige smalle vensters. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11487
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Coevorden
Kasteel van Coevorden.jpg
Locatie Coevorden, Nederland
Algemeen
Kasteeltype Oorspronkelijk een mottekasteel met voorhof
Eigenaar Ben Woldring
Huidige functie Hotel, restaurant en vergaderzalen
Gebouwd in Omstreeks 1025
Gebouwd door Bisschop van Utrecht
Herbouwd in 1522 door Karel van Gelre
Monumentnummer  11487, 11488
Bijzonderheden Rijksmonument
Afgebeeld op de vlag van Drenthe
Website www.kasteelcoevorden.nl
Kasteel van Coevorden
Kasteel van Coevorden

Het Kasteel van Coevorden is een versterkte woning en rijksmonument in de Drentse plaats Coevorden.

Oorsprong

In zijn oudste vorm was het kasteel een motte met een houten toren die werd omgeven door grachten en houten muren.[1] Hier kon men zich terugtrekken bij dreigend gevaar.

Geschiedenis

Slag bij Ane 1227 Ets van anonieme hand (1662-1664)
In de achtergrond de grote burcht uit de middeleeuwen


Het kasteel kent een roerige geschiedenis. Vanwege de ligging in moerasgebieden op doorgangsroutes, met name die tussen hanzesteden Münster en Groningen, en vanwege de lucratieve tolrechten, was de vesting van groot strategisch belang. Het bezit ervan wisselde vele malen, wat vaak met geweld gepaard ging. Het kasteel was onder andere inzet bij de Slag bij Ane in 1227 en bij het Beleg van Coevorden (1592). Het kasteel werd meermalen geplunderd, vernietigd en herbouwd.
In 1402 herbouwde bisschop Frederik van Blankenheim het kasteel.

Burggraven

Van de twaalfde tot de vijftiende eeuw werd de burcht bewoond door de burggraven van Coevorden. De kastelein van het kasteel was tevens de Drost van de Landschap Drente. In 1522 werd het kasteel door de Hertog Karel van Gelre verbouwd en kreeg het vermoedelijk de grote vierkante vorm die we in schetsen van latere datum terugzien. Ook deze grote burcht is nadien grotendeels vervallen. De ruïnes die resteerden zijn, overigens niet zonder slag of stoot[2], in 1967-1972 gerestaureerd tot hun huidige staat.

Moderne tijd

In 1938 heeft de gemeente Coevorden het kasteel aangekocht, waarna in 1968 gestart werd met de restauratie. Bij een restauratie in 2010 werd de rode verf verwijderd.
Het kasteel heeft sinds 1965 de beschermde status van Rijksmonument.

Replica

In het Canadese Vancouver stond een replica van het kasteel. De replica is gebouwd ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Vancouver en de Expo '86. Het kasteel is daar op 80% van de ware grootte neergezet, als cadeau van de Coevordense bevolking. Coevorden heeft een bijzondere band met Vancouver vanwege de Britse marineofficier George Vancouver, die onder James Cook in 1792 de westkust van Canada (Brits-Columbia) verkende. Hij gaf zijn naam aan het eiland voor de kust, Vancouver Island. Het zich door de 'goldrush' ontwikkelende Granville Island kreeg in de 1886 de naam Vancouver.[3] De voorouders van George Vancouver kwamen uit Coevorden en heetten daar Van Coeverden (Van Coevorden). Van Coevorden is uiteindelijk via Vancoeverden en Vancoever verbasterd naar Vancouver. De replica is verhuisd naar het attractiepark Fantasy Gardens in Richmond. Dit is een voorstad van Vancouver.

Afbeeldingen

Trivia

  • Het kasteel op de vlag van Drenthe staat symbool voor het kasteel bij Coevorden.
  • Het is het enige kasteel dat Drenthe rijk is.

Monumenten in de buurt van Kasteel van Coevorden (onderkelderde gedeelte) in Coevorden

Kasteel van Coevorden (overige gedeelte)

Kasteel 29
Coevorden
Deel van het 16e eeuwse kasteel. Boven de toegangsdeur wapensteen met het wapen van Karel van Egmond, Hertog van Gelre, 1537. Aan de achterz..

Marie

Kasteel 8
Coevorden
Inleiding WOONHUIS gebouwd in 1908 naar ontwerp van Joh. D. Meppelink in opdracht van Gerson Levie. Het aan de straat gelegen woonhuis is g..

Postkantoor Voorm. postkantoor met directeurswoning

Kasteel 4
Coevorden
Inleiding In 1892 gebouwd en rond 1900 uitgebreid POSTKANTOOR, naar ontwerp van rijksbouwmeester C.H. Peters. Het gebouw ligt evenwijdig aa..

Kantoor en pakhuis

Kasteel 6
Coevorden
Inleiding KANTOOR en PAKHUIS. Het kantoor (het voorste gedeelte van het gebouw), is gebouwd in 1908 naar ontwerp van Joh. D. Meppelink. Het..

Pakhuis "De Vlijt"

Kasteel 6
Coevorden
Inleiding PAKHUIS gebouwd rond 1925 in opdracht van Gerson Levie. Het ontwerp is waarschijnlijk van Joh. D. Meppelink. Het relatief hoge ge..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)