Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Vituskerk in Bussum

Kerkelijk Gebouw

Brinklaan 115
1404GB Bussum
Noord Holland

Bouwjaar: 1884
Architect: Pierre Cuypers


Beschrijving van Sint-Vituskerk

St.Vitus. 1883-1884, door P.J.H.Cuypers. Toren 1896 uitgevoerd door J. Th.J.Cuypers. Neogotische basiliek zonder transept, met eenbeukig koor en schoorbogen, geinspireerd op de Broederenkerk te Zutphen en belangrijk specimen uit Cuijper's tweede periode. Toren naar het voorbeeld van de 16e eeuwse toren van de Herv. Kerk Eemnes-Buiten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11460
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Vituskerk
St. Vituskerk
St. Vituskerk
Plaats Bussum
Gebouwd in rond 1884
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Vituskerk in Bussum is een kerkgebouw dat tot 1982 de functie van katholieke kerk had.

Deze neogotische basiliek werd gebouwd rond 1884 naar een ontwerp van architect Pierre Cuypers die zijn ontwerp baseerde op de Broederenkerk in Zutphen. De toren is in grote lijnen een kopie van de kerktoren van Eemnes-Buiten.

De kerk werd na de sluiting als kerkgebouw gebruikt als zaal voor evenementen. In 1988 brak er een brand uit waardoor het interieur deels werd beschadigd. Hierna stond het gebouw jarenlang leeg. Eind jaren negentig van de vorige eeuw werden er met behoud van de status als rijksmonument appartementen in het gebouw gerealiseerd.

Beluister

(info)

Monumenten in de buurt van Sint-Vituskerk in Bussum

Begraafplaats

Bij Amersfoortsestraatweg 13
Bussum
Omschrijving AANLEG van de Algemene Begraafplaats Naarden aan de Amersfoortsestraatweg in Bussum, daterend uit 1830. De begraafplaats besla..

Villa Amalia

Meerweg 7
Bussum
Inleiding VILLA "AMALIA", met bijbehorende met bouwkundige elementen ingerichte SIERTUIN en TOEGANGSBRUGGEN, gebouwd in overgangsarchitectu..

O.L.V. van Altijddurende bijstand

Brinklaan 40A
Bussum
Inleiding Rooms-katholieke KERK Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand, gebouwd in neo-romaanse bouwtrant in 1920-1921 naar het ontwe..

Villa Flora

Lindelaan 11
Bussum
Inleiding VILLA, hoofdonderdeel van het complex "Lindelaan 11", gebouwd in eclectische bouwtrant in het laatste kwart van de 19de eeuw. De ..

Villa Flora: koetshuis

Lindelaan 11
Bussum
Inleiding Voormalig KOETSHUIS, behorende tot het complex "Lindelaan 11", gebouwd in eclectische bouwtrant in het laatste kwart van de 19de ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)