Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Werk 4, polygonale fort (bij Sportpark De Kuil) in Bussum

Militair Object

dr. Abraham Kuyperlaan 1 B
1402SB Bussum
Noord Holland


Beschrijving van Fort Werk 4, polygonale fort (bij Sportpark De Kuil)

Het polygonale fort wordt omringd door een droge gracht, waarin een plm. 3 m. hoge gecreneleerde muur. Voor het bestrijken van de gracht zijn in deze muur op 5 plaatsen uitbouwen aangebracht, t.w.: in de saillant, op de schouderhoeken en op de plaats waar de flanken eindigen en de muur een rechte hoek maakt om de keel van het werk af te sluiten. Dit laatste muurgedeelte is afgebroken. Uit het midden van het werk loopt een poterne onder de plm. 9 meter hoge hoofdwal door naar de uitbouw in de saillanten, waardoor de verdedigers zich gedekt achter de gecreneleerde muur konden opstellen. De droge gracht is omgeven door een geleidelijk in het terrein aflopend glacis waarvan de kruin plm. 6 meter boven de grachtbodem gelegen is. De hoofdwal waarvan de kruin plm. 9 meter boven het terrein gelegen is, is voorzien van barbetten, welke door middel van opritten bereikbaar zijn. In de flankwallen ingebouwd: twee bomvrije gebouwen, elk met 3 lokalen. Het gebouw in de linkerflank was bestemd voor logiesruimte; tevens was hier het kruitmagazijn gesitueerd. Het gebouw in de rechterflank diende eveneens voor het onderbrengen van de bezetting en hier was ook de keuken ondergebracht. Ingevolge beschikking nummer MMA/Mo 184.869 d.d. 8 april 1976 wordt de bescherming beperkt tot aan de tenen van het z.g. "glacis" en de begrenzing van de noordzijde van het hoofdwerk wordt vastgesteld op een meter uit de aanwezige stenen muren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11459
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Fort Werk 4, polygonale fort (bij Sportpark De Kuil) in Bussum

Fort Werk 4: Fortaanleg met hoofdwal

offensief voor naarden, werk no. iv
bussum (Gemeente gooise meren)
Cluster 10. Fortaanleg. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding FORTAANLEG met aardwerken, droge gracht, geschutsopstelplaatsen, aarddekkinge..

Begraafplaats

Bij Amersfoortsestraatweg 13
Bussum
Omschrijving AANLEG van de Algemene Begraafplaats Naarden aan de Amersfoortsestraatweg in Bussum, daterend uit 1830. De begraafplaats besla..

Sint-Vituskerk

Brinklaan 115
Bussum
St.Vitus. 1883-1884, door P.J.H.Cuypers. Toren 1896 uitgevoerd door J. Th.J.Cuypers. Neogotische basiliek zonder transept, met eenbeukig koo..

Kerk Vrije Evangelische Gemeente met kosterswoning

Oud-Bussummerweg 70
Bussum
Inleiding KERK van de Vrije Evangelische Gemeente met KOSTERSWONING, gebouwd in 1930 voor de Hersteld Apostolische Gemeente naar het ontwer..

Westelijke reeks van vier woonhuizen

Burgemeester s'Jacoblaan 15
Bussum
Inleiding Westelijke reeks van vier woonhuizen, gebouwd in 1927 in expressionistische bouwtrant naar het ontwerp van N. Doornberg. Omschri..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)